Skal du pusse opp det gamle badet ditt eller bygge nytt, er det mye å hente på å planlegge godt. Tenk nøye gjennom hvordan du vil ha det, og lag gjerne en enkel planskisse over badet.
Det kan være forhold ved boligen som kanskje setter en stopper for noe av det du ønsker, som for eksempel eksisterende rørføringer. Dersom baderom, kjøkken og vaskerom ligger i tilknytning til hverandre, bør du beholde rommenes plassering. Dette skyldes at det allerede er satt av plass i vegger, gulv og tak til nødvendige rørføringer og installasjoner.
På den andre siden kan det være muligheter du ikke ser på egen hånd. Uansett kan det være smart å kontakte en rørlegger for å få hjelp - også i startfasen.
I Plan- og bygningsloven er det spesifisert at alle nye boliger skal ha minst ett baderom med såkalt livsløpsstandard og universell utforming. Dette betyr at de fleste nye bad må bygges større enn det som tidligere har vært vanlig praksis. Bygger du nytt bad i en eksisterende bolig er du fritatt fra kravet.
Vær obs på at omfattende arbeid med bad og våtrom kan være søknadspliktig. Er det snakk om nybygg for eksempel, kreves det byggesøknad. Dette vet en profesjonell rørlegger alt om.
Hent gjerne inspirasjon fra interiørmagasiner og nettsider. Bruk en skisseblokk og lek deg fram med tegningene. Vi anbefaler at du først målsetter rommet og plasserer vinduer og dører så nøyaktig som mulig.
Merk også av rør, avløp og sluk på tegningen. Da har du et godt utgangspunkt. Prøv gjerne tegneprogrammet vårt også - eller la også gjøre det sammen med deg.
På temasiden Alt du bør vite om oppussing av bad har vi samlet relevant informasjon om hvordan du går fram i planleggingsarbeidet, om nødvendig dokumentasjon, samt tips om vedlikehold. Det kan være lurt å starte der. I tillegg har vi laget en e-bok du kan laste ned for inspirasjon og tips.
Ta gjerne kontakt med oss også, så kan vi legge en plan sammen!